Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi

Sisäinen hakukoneoptimointi

Kirjoittaja:

Ari Leskinen

Olen täysiverinen verkkosivu ”kehittelijä”. Kaikki oppi on tullut oman kantapään kautta. Vaikka seinät joihin törmäilen ovatkin isoja, onnistun aina viekkaasti löytämään rakosen, josta pääsen ratkomaan ongelmia, joille elän ja hengitän.

Digimyyntiosasto Ari Leskinen

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi (englanniksi On-Page SEO, On-Site SEO) on joukko tehtäviä, joilla optimoidaan verkkosivuston sisältä löytyviä osia, jotta voisit sijoittua korkeammille sijoille hakukoneissa ja saisit enemmän liikennettä verkkosivuillesi.

Tähän kuuluu mm. sivuston sisällön (esim. tekstit, videot, kuvat yms.), metatietojen (meta-otsikko ja -kuvaus), sisäisten linkkien päivittäminen sekä url-osoitteiden siistiminen.

Hakukoneet tarkastelevat verkkosivujen sisältöä vertaillaakseen kuinka hyvin tietty haku- / avainsana ja sille luotu sivu vastaa käyttäjän hakutarkoitusta. Jos hakukone katso sivun olevan erittäin hyödyllinen käyttäjälle, näyttää se sen korkeammalla hakukoneen hakutuloksissa.

Sisäinen hakukoneoptimointi, ulkoinen hakukoneoptimointi, mitä eroa?

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi kattaa kaiken verkkosivutosi sisällä tehtävissä olevista toimenpiteistä parantaaksesi sijoitustasi hakukoneissa..

..kun taas sivuston ulkoinen hakukoneoptimointi kattaa kaiken, mitä voit tehdä verkkosivtosi ulkopuolelta käsin, parantaaksesi sijoistasi hakukoneissa. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi paluulinkit sivustolle, linkkaaminen artikkeleihin sosiaalisessa mediassa yms.

Molemmat ”osa-alueet” ovat yhtä tärkeitä hakukoneoptimoinnin kannalta.

Sisäinen hakukoneoptimointi vs Ulkoinen hakukoneoptimointi

Miksi sisäinen hakukonoptimointi on tärkeää?

Hakukoneet käyttävät haku- / avainsanoja ja muita sivulla olevia elementtejä tarkastaakseen, kuinka hyvin tietty sivu vastaa käyttäjän hakutarkoitusta tietyllä haku- / avainsanalla.

Jos sivu on relevantti ja hyödyllinen, hakukone tarjoaa sitä käyttäjälle.

Toisin sanoen hakukone kiinnittää huomiota sivuston sisäisen hakukoneoptimoinnin signaaleihin sijoittaessaan sivuja paremmuusjärjestykseen.

Googlen algoritmi muuttuu jatkuvasti, mutta se asettaa edelleen käyttäjäkokemuksen etusijalle. Google suositteleekin keskittymään ”käyttäjäystävälliseen sisältöön”.

Tämä tarkoittaa sitä, että arvokkaan ja käyttäjäystävällisen sisällön luominen, joka vastaa käyttäjän hakutarkoitusta, on tärkeämpää kuin koskaan.

Miten optimoida verkkosivujen sisältöä sisäistä optimointia ajatellen?

Yksi tärkeimmistä sivun sisäisen hakukoneoptimoinnin toimista on luoda uniikkia ja laadukasta sisältöä, joka vastaa lukijan hakutarkoitusta.

”Content is king!”
– Billl Gates

Tekstisisältö on edelleen sivuston tärkein yksittäinen asia. Ilman tekstiä, verkkosivuja on mahdotonta löytää hakukoneista.

Otsikot

Sen lisäksi, että verkkosivuilta löytyy tekstiä, on se oltava helposti luettavaa ja ymmärrettävää. On siis tärkeä osata otsikoida ja käyttää kappalevälejä. Ihmiset eivät jaksa lukea pötköön kirjotettua pitkää tekstiä, jota ei ole otsikoitu lainkaan.

Teknisestä näkökulmata ajatellen puhutaan otsikkotasoista. Näitä ovat h1, h2, h3, h4, h5 ja h6. Pärjäät jo pitkälle kun osaat käyttää h1-h3 otsikkotasoja.

Yksittäiselle sivulle kannattaa asettaa ainoastaan yksi h1 otsikko, johon olisi hyvä sisällyttää hakusana, joille optimoit blogiartikkelia tai sivua. Jos puhutaan vaikka tästä artikkelista, on h1 ”Sisäinen hakukoneoptimointi”.

HTML-kielellä h1 otsikko kuten muutkin otsikot asetetaan seuraavan esimerkin tavalla:

<h1>Sisäinen hakukoneoptimointi</h1>

WordPress maailmassa* valitaan ensin otsikkolohko ja klikataan otsikkoa, jolloin otsikon yläpuolelle avautuu pikatyökalupalkki. Tästä voit valita otsikkotason. Otsikkotaso on oletuksena aina h2 ja näitä voikin olla lähes kaikkien kappaleiden muut otsikot.

* Otsikkotason muuttaminen on mahdollista yhtälailla myös muilla sivunrakennusta tarjoavilla palveluilla kuten Wix, Squarespace yms.

Otsikkotaso WordPress

Muista kuitenkin käyttää alempaa otsikkotasoa, jos teet tietylle kappaleelle väliotsikoita.

Esimerkiksi:

H1 – Sivun pääotsikko
Introkappale

H2 – Väliotsikko
Kappale
Kappale
H3 – Kyseisen osion väliotsikko
Kappale

H2 – Väliotsikko
Kappale

Leipäteksti

Käytä avainsanaasi ensimmäisten 100 sanan joukossa.

Kuten jo aikaisemmin mainittu, kohdennettu avainsanasi olisi hyvä esiintyä h1 otsikossa, artikkelin tai sivun alussa leipätekstin seassa ja ehkä jopa seuraavassa h2 tason otsikossakin. Ensimmäiset noin sata sanaa ovat sivun tai artikkelin tärkein osa.

Tästä osiosta olisi hyvä selvitä mistä on kyse ja mitä mahdollisesti lukija voi oppia? En tarkoita missään nimessä, että sinun pitäisi laittaa h1 otsikkotasoon pelkästään avainsana, luetella avainsanaasi kuin hulluja lisätä vielä perään h2 tason otsikko pelkällä avainsanalla. Ei.

Hakukoneet osaavat kyllä lukea sanamuotoja ja voit asetella hakusanan lauseiden sekaan kuten haluat. Kunhan teksti on vain selkokielistä.

Esimerkiksi:

H1 – Sisäinen hakukoneoptimointi – Kaikenkattava opas 2023
Kappale: Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi on…
H2 – Sisäinen hakukoneoptimointi vs. Ulkoinen hakukoneoptimointi

Muista myös käyttää hakusanaasi luontevasti tekstin seassa. Hakukoneoptimointiin liittyvät lisäosat osaavat kertoa oletko käyttänyt hakusanaasi liikaa tai liian vähän.

Tässä esimerkki Rank Math -lisäosasta, jota suosittelenkin lämpimästi kaikille WordPress maailmassa eleleville. Olen asettanut hakusanaksi ”Sisäinen hakukoneoptimointi”. Rank Math antaa vinkkejä artikkelin parantamiseen, joista yksi vinkki on laskea hakusanatiheys tekstisisällön seasta.

Hakusanatiheys Rank Math lisäosalla

URL-osoitteiden optimointi

Puhutaan yleisesti hieman url-osoitteista ja tiettyjen sivurakentajien ongelmista.

Kun mietitään verkkosivuston kokonaista sivustokarttaa, olisi se hyvä olla mahdollisimman selkä hakukoneiden bottien kannalta. Hakukone ei esimerkiksi ymmärrä, jos puhut tietyllä sivulla asiasta x ja sivun url-osoite on muotoa domain.fi/p2wd231. Onneksi WordPress ympäristössä olet itse vastuussa url-osoitteista. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla sivurakentajilla.

URL-osoitteet olisi hyvä olla mahdollisimman lyhyitä, sisältää hakusana jolle optimoit sivua ja joidenkin mielestä tähän olisi hyvä ympätä myös numero. Ei kuitenkaan missään tapauksessa vuosilukua, koska tämä vanhenevaa dataa. Esimerkki numerollisesta url-osoitteesta voisi olla vaikkapa domain.fi/blogi/5-vinkkia-sisaiseen-hakukoneoptimointiin. Numeron ymppääminen url-osoitteseen koskeekin enimmäkseen vaan blogeja.

WordPress luo itse url-osoitteen sivun / artikkelin nimen perusteella. Tätä voi kuitenkin muokata vielä oikealta sivuvalikosta sivun / artikkelin muokkausnäkymästä. Valitse oikealta ”Sivu” tai ”Artikkeli” ja ”URL”. Klikkaa osoitetta ja voit vaihtaa sitä.

URL-osoitteen muuttaminen WordPress

On myös hyvä erottaa kaikki erilaiset asiat alasivuista, jotta saadaan luotua mahdollisimman selkeä sivustokartta. Näitä ovat esimerksi kaikki blogit ja niihin liittyvät asiat kuten vaikkapa tiedotteet ja uutiset tms. Näitä voivat olla myös tapahtumat ja selkeät erilliset kokonaisuudet kuten vaikka ihmiset, jos yrityksellä jokaiselle työntekijälle erikseen sivu.

Hyvä sivustorakenne voisi olla esimerkiksi:

domain.fi
domain.fi/palvelu1, domain.fi/palvelu2 jne
domain.fi/blogi, domain.fi/blogi/artikkeli jne.
domain.fi/uutiset, domain.fi/uutiset/uutisen-nimi jne.
domain.fi/tapahtumat, domain.fi/tapahtuma/tapahtuman-nimi jne.
domain.fi/ihmiset, domain.fi/ihminen/kuka jne.

Alasivujen alasivuja on mahdollista vielä sisentää hieman, jolloin osoiterakenne muuttaa vielä hieman muotoaan. Sanotaan vaikka, että vuokraat akkukäyttöisiä työkaluja. Osoiterakenne voisi tällöin olla esimerkiksi seuraavanlainen.

domain.fi/tyokalujen-vuokraus, domain.fi/tyokalujen-vuokraus/akkukayttoiset-tyokalut/tyokalun-nimi tai domain.fi/akkukayttoiset-tyokalut/tyokalun-nimi.

Alemman tason sivun saat luotua WordPress ympäristössä seuraavalla tavalla:

Valitse sivu ja klikkaa muokkaa sivua. Oikealla sivun asetuksissa on kaksi välilehteä ”Sivu” ja ”Lohko”. Valitse ”Sivu” ja vieritä valikkoa kohtaan ”Sivun ominaisuudet” ja ”YLÄSIVU”. Valitse tästä yläsivu, jolloin sivu jota muokkaat parhaillaan siirtyy yläsivun alasivuksi.

Yläsivun asettaminen WordPress

Eli esimerkiksi jos luon digimyyntiosasto.fi:hin uuden alasivun nimeltään ”Palvelu x” ja laitan yläsivuksi ”Palvelut”, niin url-osoite tälle on digimyyntiosasto.fi/palvelut/palvelu-X.

Kuvat ja muu media

Sivujen ja artikkeleiden rakennuspalikoiksi on hyvä ottaa mukaan myös mediaa. Kuvaava video tuo aina lisäarvoa kyseiselle sivulle tai artikkelille, varsinkin jos olette tehneet videon itse. Video kannattaa laittaa näille tarkoitettuihin palveluihin kuten Youtubeen yksittäisen sivujen latausaikojen lyhentämiseksi. Jos käytätte Youtubea, kannattaa muistaa käyttää hakusanaa myös videon otsikoinnissa ja kuvauksessa. Google omistaa Youtuben ja videon optimointi parantaa huomattavasti myös hakutuloksiasi kun optimoit sivua tai artikkelia haluamallesi hakusanalle.

Otetaan kuvaava esimerkki videolle. Leikitään, että omistat autokorjaamon ja kirjoitat artikkelin ”Miten vaihdat öljyt helposti itse”. Kuvaa tarkka video kaikista vaiheista, otsikoi se oikein ja kirjoita sille tarkka kuvaus Youtubeen. Upota se artikkelin alkuun heti pääotsikon alle. Kirjoita öljynvaihto myös auki artikkeliin ja käytä kuvia selkeyttämään vaiheita. Muista käyttää ns. ”alt-tekstejä”.

Mikä sitten on alt-teksti?

Sanallinen kuvaus tietylle kuvalle. Hakukoneet eivät osaa lukea kuvia, mutta osaavat lukea kuvatekstejä. Tämä on tärkeä asia myös verkkosivuston saavutettavuuden kannalta. Sokeat ihmiset eivät näe kuvia vaan käyttävät ns. ”screenreadereita”. Nämä siis lukevat käytännössä sivun tai artikkelin sisällön kuten kuvat ääneen. Mikäli pystyt käyttämään ”alt-tekstinä” optimoitavat sivun tai artkkielin avainsanaa, tuo se hieman plussaa hakukoneoptimointia ajatellen.

HTML-kielessä asetat kuvatekstin seuraavanlaisesti.

<img src="domain.fi/kuva.jpg" alt="Kuva"/>

Voit asettaa ”alt-tekstin” WordPress ympäristössä joko mediakirjastossa tai yksittäisen kuvan asetuksissa. Mediakirjastossa asetettu ”alt-teksti” on kuvalle asetettu ns. oletuskuvateksti, mutta voit käyttää samaa kuvaa ja asettaa tälle erilaisen kuvatekstin tarvittaessa riippuen siitä mistä kirjoitat.

Pääset mediakirjastoon kirjautumalla sisään sivustollesi ja klikkaamalla vasemmalta ”Media”. Klikkaa yksittäistä kuvaa ja saat auki kuvan sekä kuvatiedot. Aseta ”alt-teksti” kohtaan ”Vaihtoehtoinen teksti”, itselläni on tapana laittaa sama teksti myös ”Otsikko” kenttään. Tämä ei toki ole tarpeellista vaan vain oma tapani. Otsikon asettamisella ei ole vaikutusta kuvien hakukoneoptimointiin.

Alt-tekstin asettaminen WordPress

Yksittäiselle kuvalle voit asettaa ”alt-tekstin” klikkaamalla kuvaa muokkaustilassa ja laittamalla tekstin oikealla olevaan valikkoon kohtaan ”Vaihtoehtoinen teksti”. Mikäli olet asettanut ”alt-tekstin” jo mediakirjastossa, tulee se tähän näkyviin. Voit toki vielä muuttaa sen yksittäisen kuvan kohdalla.

https://backlinko.com/on-page-seo

https://www.semrush.com/blog/on-page-seo/

Use Your Target Keyword In The First 100 Words

  • Ulkoiset ja sisäiset linkit
  • Kuvat, videot yms.

Titlet ja metat

https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide

Vinkit titleihin ja metoihin.

Advanced tips

  • Sivuston nopeus
  • Push Content Above the Fold
  • Featured snippets
  • UKK
  • NAP Name, address, phone