A/B-testaus
|

A/B-testaus: Mitä se on ja miten se tehdään

Kirjoittaja:

Harri Maunu

Olen todellinen it-generalisti ja digimarkkinointinörtti. Insinööri-tutkintojakin löytyy varmuuden vuoksi tekniikan alalta kaksi kappaletta. Tehtiin sitten kotisivuja tai säädettiin tuolin korkeutta, myynnin lisääminen on aina tärkeimpänä asiana mielessä.

Digimyyntiosasto Harri Maunu
A/B-testaus

A/B-testaus on markkinointi-tutkimustekniikka, jossa kuluttajille näytetään kaksi erilaista versiota tuotteesta, ja onnistuneempi versio otetaan käyttöön standardina.

Mitä on A/B-testaaminen?

A/B-testausta voidaan soveltaa tuotteisiin tai palveluihin, ja sitä käytetään usein verkkosuunnittelussa sen määrittämiseksi, mikä sivun versio on tehokkaampi. A/B-testauksen avulla voit verrata kahta versiota tuotteestasi tai palvelustasi ja katso, kumpi on menestyksekkäämpi.

A/B-testausta varten tarvitset kaksi versiota tuotteestasi tai palvelustasi. Voit esimerkiksi luoda kaksi eri versiota verkkosivustostasi tai kaksi eri versiota tuotteestasi. Kummankin version tulisi olla hieman erilainen kuin toinen, jotta voit määrittää, kumpi on tehokkaampi.

A/B-testausta varten sinun on seurattava useita mittareita. Näitä mittareita voivat olla esimerkiksi myynti, konversioluvut, klikkausprosentti tai mikä tahansa muu yrityksellesi tärkeä mittari. Sinun on seurattava näitä mittareita tuotteesi tai palvelusi molemmista versioista.

Miten A/B-testaus toimii?

A/B-testaus toimii siten, että kuluttajille näytetään satunnaisesti eri versioita tuotteestasi tai palvelustasi. Jos sinulla on esimerkiksi kaksi versiota verkkosivustostasi, versio A ja versio B, A/B-testaus näyttää kumpaakin versiota eri ihmisryhmille.

Sinun on seurattava yrityksesi kannalta tärkeitä mittareita molempien versioiden osalta tuotteestasi tai palvelustasi. Jonkin ajan kuluttua voit verrata molempien versioiden mittareita ja nähdä, kumpi on menestyksekkäämpi.

A/B-testin suorittamisen vaiheet

  1. Päätä, mitä mittaria haluat seurata. Tämä voi olla myynti, muuntumisaste, klikkausprosentti tai mikä tahansa muu yrityksellesi tärkeä mittari.
  2. Luo kaksi versiota tuotteestasi tai palvelustasi. Kummankin version tulisi olla hieman erilainen kuin toinen.
  3. Jaa asiakkaasi sattumanvaraisesti kahtia ja näytä ryhmille omat sisältöversionsa.
  4. Vertaile tuloksia