Mitä laitteita tarvitaan podcastin nauhoittamiseen

Kirjoittaja:

Harri Maunu

Olen todellinen it-generalisti ja digimarkkinointinörtti. Insinööri-tutkintojakin löytyy varmuuden vuoksi tekniikan alalta kaksi kappaletta. Tehtiin sitten kotisivuja tai säädettiin tuolin korkeutta, myynnin lisääminen on aina tärkeimpänä asiana mielessä.

Digimyyntiosasto Harri Maunu

Podcastin nauhoittamiseen tarvitset peruslaitteiston, joka sisältää mikrofonin, tallentimen ja kuulokkeet. Tässä on tarkempi lista laitteista, jotka tarvitset podcastin nauhoittamiseen. En käy tässä artikkelissa läpi ammattilaistason studiolaitteita, vaan nimenomaan kotikäyttöön suunnattuja pienemmän budjetin ratkaisuja. Jos olisit huipputason äänistudiota rakentamassa, tuskin tätä artikkelia olisitkaan lukemassa.

Hyvä mikrofoni podcastin nauhoittamiseen

Hyvälaatuinen mikrofoni on tärkein laite podcastin nauhoittamisessa. Laadukas mikrofoni auttaa sinua tallentamaan selkeää ja korkealaatuista ääntä. Voit käyttää joko dynaamista mikrofonia tai kondensaattorimikrofonia, mutta kondensaattorimikrofoni on yleensä parempi vaihtoehto podcastien nauhoittamiseen.

Dynaamisen mikrofonin ja kondensaattorimikrofonin ero

Dynaaminen ja kondensaattorimikrofonit ovat kaksi yleisintä mikrofonityyppiä, joita käytetään äänen tallentamiseen podcasteissa, studiotallenteissa ja livenauhoituksissa. Näiden kahden mikrofonityypin välillä on muutamia merkittäviä eroja, jotka vaikuttavat siihen, mikä mikrofoni sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen.

Dynaaminen mikrofoni on yleensä kestävämpi, halvempi ja käytännöllisempi kuin kondensaattorimikrofoni. Dynaaminen mikrofoni toimii sähkömagneettisen induktion periaatteella, joka perustuu liikkuvan kelan luomien sähkömagneettisten kenttien muutoksiin, kun ääni liikuttaa kelaa. Tämä tekee dynaamisista mikrofoneista erittäin kestäviä ja luotettavia, koska niissä ei ole liikkuvia osia, jotka voisivat hajota tai kulua. Dynaamisilla mikrofoneilla on yleensä myös hyvä suuntaavuus, joka mahdollistaa sen, että ne vähentävät taustamelua ja tuottavat selkeämpää ja fokusoituneempaa äänitallennetta.

Toisaalta kondensaattorimikrofoni käyttää kapasitanssia eli varauksen varastointia ja purkautumista, kun ääni liikuttaa mikrofonin diaphragmaa. Kondensaattorimikrofonit tuottavat yleensä erittäin tarkan ja herkän äänen, joka on yksityiskohtainen ja korkealaatuinen. Kondensaattorimikrofonit ovat erityisen hyviä tallentamaan akustisia instrumentteja, laulua ja muita vokaaleja. Niillä on yleensä myös laajempi taajuusvaste kuin dynaamisilla mikrofoneilla, joka mahdollistaa sen, että ne tallentavat tarkemmin äänen kaikki taajuusalueet.

Dynaamisten mikrofonien hinnat vaihtelevat yleensä noin 50-500 euroon, kun taas kondensaattorimikrofonien hinnat vaihtelevat yleensä noin 100-1000 euroon tai enemmänkin. Hinnat voivat kuitenkin vaihdella merkistä, mallista ja ominaisuuksista riippuen. Kondensaattorimikrofonit ovat yleensä dynaamisia mikrofoneja kalliimpia, koska ne ovat monimutkaisempia rakenteeltaan ja niillä on yleensä parempi äänenlaatu ja herkkyys.

Yhteenvetona voidaan todeta, että dynaaminen mikrofoni sopii yleensä paremmin live-esityksiin ja keikkoihin, kun taas kondensaattorimikrofoni on parempi valinta studiotyöskentelyyn ja podcastien tallentamiseen, kun halutaan saavuttaa korkealaatuinen ääni.

Podcastiin sopiva tallennin

Tarvitset tallentimen tallentaaksesi mikrofonin äänen. Tämä voi olla esimerkiksi tietokoneesi äänikortti, johon voit kytkeä mikrofonin, tai erillinen tallennin, kuten äänikortti, tallenninohjelma tai kannettava tallennin.

Tietokoneen käyttämisessä tallentimena ei itsessään ole ongelmaa. Toki mikrofonin sisääntuloja on tavallisesti äänikorteissa vain yksi joten jos tarkoituksena on, että podcastissa olisi useampi puhuja, tarvitset tähän käyttötarkoitukseen tarkoitetun äänikortin tai usb lisälaitteen johon kytkeä useampi mikrofoni.

Huomattavan paljon helpompi ratkaisu on hankkia erillinen tallennin. Esimerkiksi Zoom Podtrack P4 on kelpo valinta. Tallennin on pieni laite ja sitä on helppo kantaa mukana. Elektroniikkaliikkeet myyvät myös paljon podcast-miksereitä. En henkilökohtaisesti ymmärrä niiden käyttötarkoitusta, ellei sinulla ole tarkoituksena tehdä livelähetyksiä. Mutta jos teet liveä, et varsinaisesti tallenninta tarvitsekaan, koska livelähetys tallentuu sinne mihin streamiä teet. Podcast-miksereissä on erilaisia äänen käsittelytoimintoja ja äänitehosteita. Tallentimen tarkoitus on ainoastaan tallentaa häiriöttömästi ääni myöhempää, tietokoneella tehtävää, jälkikäsittelyä varten.

Em. Zoom Podtrack sisältää 4 mikrofonin sisääntulevaa kanavaa ja 4 kuulokeliitintä. Jokaiselle kanavalle on oma tallennuksen voimakkuus, sekä kuulokkeiden äänenvoimakkuus. Tallennin tallentaa jokaisen mikrofonin äänet erikseen omiin äänitiedostoihin sekä yhden äänitehosteääniraidan (kyllä, myös zoomissa on jostain syystä mahdollisuus lisätä äänitehosteita). Näiden lisäksi Zoom tallentaa master äänitiedoston. Tätä koontiraitaa on mahdoton käsitellä myöhemmin, mutta se on hieno lisä jos haluat nopeasti tarkistaa miltä nauhoitus kuulosti (tai tallentuiko nauhalle ylipäätään mitään), ilman että pitää joka raita tarkistaa erikseen.

Kuuntele tästä podcast, jossa on käytetty Zoom Podtrack 4 tallenninta. Nauhoitus on tehty keittiö pöydän ääressä, muttei kalpene juurikaan studionauhoitukselle.

Minkälaiset kuulokkeet soveltuvat nauhoittamiseen

Kuulokkeet auttavat sinua kuulemaan, mitä olet nauhoittanut, jotta voit tarkistaa äänenlaadun ja varmistaa, että mikrofoni on oikein asetettu. Nauhoituksen aikana yleensä jokaisella on kuulokkeet, josta kaikki kuulevat kaikkien muiden puheen. Ilman kuulokkeita toisten kuuleminen voi olla hankalaa, etenkin jos välissä on sermi tai olette eri huoneissa.

Miksi olisitte eri huoneissa? Laadukkaan nauhoituksen toteuttamisesta käytännössä on oma artikkelinsa, mutta lyhyesti selitettynä isoin virhe jonka voit tehdä on se, että yhden puhujan puhe tallentuu myös muiden mikrofoneihin. Tällöin äänen leikkaaminen menee lähes mahdottomaksi, jos ääniraidat ikäänkuin sekoittuvat. Yleisin skenaario on se, että joku yskäisee ja yskäisy tallentuu joka mikrofoniin. Jos se tallentuisi vain hänen omaansa, sen voisi siitä hiljentää, mutta jos se kuuluu taustalta myös puhevuorossa olevan mikrofonissa, sitä ei sieltä taustalta saa pois leikattua. Aina ei tavoitella niin täydellisyyttä, että pitäisi olla eri huoneissa, mutta puhujien olisi hyvä istua esimerkiksi hieman selin toisiinsa nähden jolloin puhe ei ole suunnattuna toisen mikrofonia kohti.

Ainoastaan nauhoituksenaikaiseen äänen monitorointiin ei tarvitse mitään huippulaadukkaita kuulokkeita, tärkeämpää on, että ne on mukavat pitää päässä, eivätkä paina korviin, vaikka nauhoitussessio piteni muutaman tunnin mittaiseksi.

Pop-suodatin

Pop-suodatin on erityinen suodatin, joka auttaa vähentämään syljen ääntä, joka voi häiritä nauhoitusta. Tällä häiriöllä tarkoitetaan sitä, kun esimerkiksi ääntäessäsi H-kirjainta hönkäiset mikrofoniin niin, että ilmavirta luo kahahtavan äänen. Suodatin on huokoinen pehmusten mikrofonin edessä pysäyttämässä puhkumistasi. Se on erittäin hyödyllinen, jos nauhoitat podcastiasi lähellä mikrofonia. Tämä ei ole välttämätön, mutta toki ihan hyödyllinen lisävaruste.

Mikrofoniteline

Mikrofoniteline auttaa pitämään mikrofonin paikallaan, jotta voit keskittyä keskusteluun. Mikrofonit ovat herkkiä, joten jos kosket mikrofoniin, se todennäköisesti kuuluu nauhoituksessa. Myös pöydän tönäisy saa aikaan pahan äänen. Laadukkaat mikrofonitelineet pitelevät mikrofonia jousien varassa niin, että se ikäänkuin kelluu ilmassa. Ideana on, että pienet tärähdykset eivät heilauttaisi mikrofonia. Laadukkaat telineet ovat todella kalliita, joten jos etsit budjettiratkaisua, osta kolmijalka (tai käytä mikrofonin mukana tulevaa), istu levottomien käsiesi päällä ja keskity siihen ettet potki pöydän jalkoja.

Lisäksi voit käyttää muita laitteita, kuten äänieristyspaneelia, joka auttaa vähentämään häiriöitä nauhoituksen aikana, ja sekoitinta, joka auttaa yhdistämään useita mikrofoneja.

On myös tärkeää valita oikeat ohjelmistot podcastien nauhoittamiseen. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi GarageBand (Mac), Audacity (Windows, Mac, Linux) ja Zencastr (selainpohjainen). Itse käytän Adobe Auditionia.

Kaiken kaikkiaan tarvitset siis mikrofonin, tallentimen, kuulokkeet ja tarvittaessa pop-suodattimen ja mikrofonitelineen, jotta voit nauhoittaa korkealaatuisia podcasteja. Ja ennen kaikkea tarvitset kaiuttoman tilan! Kaiku pilaa kaiken paitsi kuorolaulun!