Mitä pitää tietää .htaccess-tiedoston muokkaamisesta
Kirjoittaja:
Harri Maunu
Olen todellinen it-generalisti ja digimarkkinointinörtti. Insinööri-tutkintojakin löytyy varmuuden vuoksi tekniikan alalta kaksi kappaletta. Tehtiin sitten kotisivuja tai säädettiin tuolin korkeutta, myynnin lisääminen on aina tärkeimpänä asiana mielessä.

.htaccess-tiedosto on Apache-verkkopalvelinohjelmiston käyttämä asetustiedostotyyppi. Kun se sijoitetaan verkkosivuston juurihakemistoon, sen avulla sivuston ylläpitäjä voi mukauttaa, miten verkkopalvelinohjelmisto vastaa erilaisiin kävijöiden pyyntöihin.
.htaccess-tiedoston avulla voidaan esimerkiksi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tietyntyyppiset tiedostojen käyttö tai kävijöiden ohjaaminen verkkosivulta toiselle.
.htaccess-tiedosto on tehokas työkalu, jolla voidaan hallita monia Apache-verkkopalvelinohjelmiston osa-alueita. On kuitenkin tärkeää huomata, että .htaccess-tiedoston avulla voidaan myös aiheuttaa ongelmia verkkosivustolle, jos sitä ei ole määritetty oikein.
Miten .htaccess tiedostoa muokataan?
.htaccess tiedostoon pääsee helpoiten käsiksi FTP-ohjelmalla. Se onkin kaikista turvallisin tapa. Vaikka pääsisit muokkaamaan htaccess tiedostoa esimerkiksi WordPressin kautta, ongelmana on se, että jos rikot sivuston, et enää pääse kirjautumaan WordPressiin ja näin et pääse myöskään käsiksi tiedostoon. Turvallisin tapa on siis muokata tiedostoa suoraan palvelimen juuressa SFTP yhteydellä. Näin voit säilyttää alkuperäisen tiedoston ja ladata sen takaisin palvelimelle, jos sivusto on mennyt rikki.
.htaccess-tiedostoa voidaan muokata tekstieditorilla, kuten Notepad++:lla tai Microsoft Wordilla. On tärkeää varmistaa, että .htaccess-tiedosto on tallennettu oikeassa muodossa, muuten Apache-verkkopalvelinohjelmisto ei voi lukea sitä.
Kun .htaccess-tiedostoon on tehty muutoksia, on tärkeää, että verkkopalvelinohjelmisto käynnistetään uudelleen, jotta muutokset tulevat voimaan.
Miten htaccess-tiedosto voi aiheuttaa ongelmia verkkosivustolle?
Jos .htaccess-tiedostoa ei ole määritetty oikein, se voi aiheuttaa ongelmia verkkosivustolle. Jos .htaccess-tiedostoa käytetään esimerkiksi estämään tietyntyyppisten tiedostojen käyttö, tämä voi estää kävijöitä pääsemästä käsiksi verkkosivuston tärkeisiin tietoihin. Lisäksi jos .htaccess-tiedostoa käytetään ohjaamaan kävijöitä yhdeltä verkkosivulta toiselle, tämä voi aiheuttaa hämmennystä ja turhautumista kävijöille, jos he eivät löydä etsimäänsä tietoa.
Yleisimmät käyttötavat
Uudelleenohjaus toiseen URL-osoitteeseen
Jos jokin sivu on vaihtanut osoitetta, mutta vanhaan osoitteeseen tulee vielä liikennettä, haluat ehkä ohjata liikenteen uuteen osoitteeseen. Voit tehdä tämän esimerkiksi näin:
Redirect 301 "/yhteystiedot" "/osoitetiedot"
301 koodi tarkoittaa pysyvää ohjausta. Tämä on tärkeää hakukoneoptimoinnin kannalta. Tällöin hakukoneet tietävät, että osoite on pysyvästi muuttunut, eikä vanhaa osoitetta enää indeksoida. Koodi 302 tarkoittaisi väliaikaista ohjausta. Tässä esimerkissä ohjaus tapahtuu saman domain-osoitteen sisällä, mutta voisit ohjata myös esimerkiksi näin:
Redirect 301 "/yhteystiedot" "uusiosoite.fi/osoitetiedot"
Tällöin ohjaus tapahtuisi kokonaan toiseen domain-osoitteeseen.
Hyvin harvoin kuitenkin yksittäistä sivua ohjataan uuteen domainiin, vaan jos koko sivusto on vaihtanut domain-osoitetta, voidaan kaikki sivut ohjata kerralla näin:
Redirect 301 / http://www.uusidomain.fi/
Kustomoidun 404-sivun luominen
Jos kävijä syystä tai toisesta yrittää tulla sivustollesi sellaiselle sivulle, jota ei ole olemassa, palvelin antaa käyttäjälle 404-error ilmoituksen. Jotta kävijä ei turhautuisi ja lähtisi pois, kannattaa tehdä kustomoitu 404 sivu, joka tässä tapauksessa käyttäjälle näytetään. Kyseisellä sivulla voi olla vaikka chat tai hakukenttä. Ohjataksesi itserakennetulle 404 sivulle lisää htaccess tiedostoon tämä:
ErrorDocument 404 /error/404sivu.html
Korvaa ”/error/404sivu.html” sillä polulla, josta sivu löytyy.
Liikenteen HTTPS pakotus
Nykyään HTTPS on välttämättömyys, eivätkä kaikki selaimet näytä ollenkaan sivuja, joissa ei ole salattua yhteyttä. Useimmiten https-pakotus tehdään webhotellin cPanel asetuksissa, mutta jos se on mahdollista tehdä myös htaccess-tiedostossa.
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.(.*)$ [OR,NC]
RewriteCond %{https} off
RewriteRule ^(.*)$ https://www.sinundomainisi.com/$1 [R=301,L]
Yhteenveto
.htaccess tiedoston muokkaaminen on helppoa, lähes kaikkeen löytyy ohjeet netistä. Jos olet tekemässä jotain mihin et löydä ohjeita, sinun ei todennäköisesti kuulu tehdä sitä. Mutta muista, että voit rikkoa sivut helposti tekemällä virheitä, tarkista siis monin eri tavoin, että kaikki varmasti toimii, sen jälkeen kun olet muokannut tiedostoa.
Huomionarvoista on myös se, että jos tiedostossa on jotain mitä et ole sinne itse lisännyt, se todennäköisesti kuuluu sinne. WordPress tekee automaattisesti lisäyksiä .htaccess tiedostoon.