Hakukoneoptimointi: Perusteellinen opas 2023
Kirjoittaja:
Ari Leskinen
Olen täysiverinen verkkosivu ”kehittelijä”. Kaikki oppi on tullut oman kantapään kautta. Vaikka seinät joihin törmäilen ovatkin isoja, onnistun aina viekkaasti löytämään rakosen, josta pääsen ratkomaan ongelmia, joille elän ja hengitän.

Mitä hakukoneoptimointi on?
Hakukoneoptimointi (englanniksi SEO, Search Engine Optimization) tarkoittaa prosessia, jossa verkkosivujen sisältöä optimoidaan siten, että se löydettäisiin hakukoneen orgaanisten hakutulosten kautta ja että se vastaisi mahdollisimman hyvin hakukoneen käyttäjän hakemaan asiaan.
Hakukoneita on olemassa muutama erilainen mm. Google, Microsoft Bing, Yahoo, Baidu, Yandex ja DuckDuckGo. Google on näistä selvä markkinajohtaja.
StatCounterin laskurin mukaan marraskuussa 2022 Googlen maailmanlaajuinen hakukoneiden markkinaosuus oli 92,2%, Bing 3,42%, Yahoo 1,23%, Yandex 0,97%, Baidu 0,78% ja DuckDuckGo 0,6%. Muut hakukoneet muodostavat loput 0,8%.

Onnistuneen hakukoneoptimoinnin resepti
Olet järjestämässä juhlia ja mielesi tekee leipoa juhlaväelle porkkanakakkua. Miten lähdet etenemään asian suhteen (jos ei mummon reseptivihkossa satu olemaan täydellistä reseptiä)?
Avaat läppärin ja kirjoitat hakukoneeseen ”porkkanakakku”.
”Sidenote”: Kinsta.comin artikkelin ”Mobile vs. Desktop Market Share and Usage Statistics In 2022” mukaan, netissä surffailee 5.1 miljardia ihmistä, joista noin 55% selailee nettiä puhelimella. Kerron tämän koska nykyään ja tulevaisuudessa on erittäin tärkeää, että sivustosi toimii mobiililaitteilla.
Saat tietenkin erilaisia tuloksia hakutermillä ”porkkanakakku”.

Kyseisessä kuvakaappauksessa on esimerkki Googlen ns. 0-tuloksesta eli hakutulosyhteenvedosta. Hakutulosyhteenvetoon oman sivuston sisällön saaminen on tulosta erittäin onnistuneesta hakukoneoptimoinnista. Google haluaa näyttää erittäin relevantin ja suositun sisällön, jo ennen ensimmäistä sijoitusta palvellakseen hakukoneen käyttäjää vieläkin paremmin.
Ensimmäiseltä sivulta löydät muutenkin parhaiten hakukoneoptimoidut porkkanakakun reseptit ja tämä on yksinkertaisuudessaan laadukkaan hakukoneoptimoinnin tulosta. Se miten päästä ensimmäiselle sijalle tai hakutulosyhteenvetoon, onkin eräänlaista taidetta, riippuen tietenkin hakutermin suosiosta.
”Porkkanakakku” hakutermillä esimerkiksi tehdään kuukausittaisia hakuja Suomessa 33100kpl, kun taas esimerkiksi ”Helppo porkkanakakku” hakutermillä tehdään hakuja enää 880kpl. Tämä tarkoittaa sitä, että on paljon helpompaa päästä Googlen ensimmäiselle sivulle vähemmän haetulla hakutermillä.
Ensimmäinen hakutulos saa eniten liikennettä
Tutkimusten mukaan Googlen ensimmäisen sivun ensimmäistä orgaanista hakutulosta* klikataan eniten. Klikkausprosentti pienenee huomattavasti toisella ja kolmannella sijoituksella. Neljäs, ja sen alla olevat sijat, ovat lähes näkymättömiä hakukoneiden käyttäjille.

*Orgaaninen hakutulos: Hakukoneiden hakutulos/hakutulokset, mainosten ja mahdollisen hakutulosyhteenvedon jälkeen.
Helppoa hakukoneen ensimmäiselle sivulle ja varsinkaan ensimmäiselle sijalle ei ole päästä. Se vaatii aikaa, testailua, muutoksia, lisää aikaa ja tietenkin tulosten seuraamista sekä analysointia.
Tehokas hakukoneoptimointi ei olekaan mikään yhden päivän työ, vaan sitä voisi verrata osakesijoittamiseen. Hiljaa hyvä tulee, jos on tullakseen. Etusivun tulokset voivatkin olla kuukausien tai jopa vuosien työn päässä haluamillasi hakutermeillä.
Älä kuitenkaan säikähdä. Mitään rakettitiedettähän tämä ei ole. Kyse on laajalti monista yksinkertaisista yksittäisistä toimenpiteistä ja näiden kaikkien summasta.
Toivottavasti saat tästä oppaasta eväät itsellesi tai yrityksellesi suorittaaksesi ainakin hakukoneoptimoinnin perusasiat itse. Onnea matkaan!
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?
- Verkkosivustollesi tuleva orgaaninen liikenne on ilmaista, toisin kun muissa, varsinkin digitaalisen mainonnan kanavissa.
- Orgaaninen liikenne on myös usein pysyvämpää, jos verrattaan mainontaan. Mainoskampanjat tuottavat yleensä vaan piikkejä verkkosivujen kävimäärään, toisin kun verkkosivujen orgaaninen liikenne. Orgaanisen liikenteen avulla voit esimerkiksi kasvattaa verkkosivustosi kävijämäärääsi vaikka kymennestä kävijästä satoihin kävijöihin kuukausitasolla kun taas mainonnan ansiosta, saattaa satojen kävijöiden piikki kestää esimerkiksi viikon, jonka jälkeen kävijämäärä tippuu takaisin kymmeneen kuukausitasolla.
- Onnistuneen hakukoneoptimoinnin avulla voit tavoittaa mahdollisesti tuhansia hakukonekoneen käyttäjiä. Nykypäivän ihmisen ongelma ratkaistaan lähestulkoon poikkeuksetta Googlessa. Internetlivestats.com sivuston mukaan, Googlessa tehdäänkin jopa yli satatuhatta hakua sekunnissa.
Asiakasmatka hakukoneoptimoinnin suunnittelun tukena
Avaan asiaa hieman puhumalla asiakasmatkasta esimerkin avulla.
Tarvitsen putkimiehen palveluita pikaisesti. Astianpesukone on sylkäissyt vedet pitkin keittiötä, enkä tiedä mitä tehdä. Avaan puhelimeni selaimen ja kirjoitan hakukenttään ”Putkimies päivystys Vantaa”.
Jatketaan leikkiä hieman. Sinulla on LVI-alan yritys, joka päivystää Vantaalla. Soitanko yrityksellesi? Jos et löydy hakukoneen ensimmäiseltä sijalta. En todennäköisesti soita.
Asiakasmatka tässä tapauksessa on seuraavanlainen:
Minulla oli ongelma, etsin siihen ratkaisua hakukoneesta, soitin ensimmäisen hakutuloksen puhelinnumeroon joka tuli vastaan. Sain ongelmani ratkaistua.
Saitko kiinni tekaistusta tarinastani?
Korkeat sijoitukset poikivat lisää myyntiä
Vantaalla toimii hyvin todennäköisesti aika monta LVI-alan yritystä.
Kuka heistä saa eniten asiakkaita? Googlen ensimmäisellä orgaanisella hakusijoituksella oleva yritys.
Tässä esimerkissä minulla oli toki hieman kiire, mutta sama pätee muihinkin hakuihin. Mitä paremmin yrityksesi pärjää Googlessa, sitä enemmän saat asiakkaita ja myyntiä.
Miten hakukoneoptimointia tehdään?
Googlen oman ohjeistuksen mukaan verkkosivujen tekstit pitäisivät olla ennen kaikkea hakukoneen käyttäjää auttavaa, luotettavaa ja heitä varten kirjoitettua. Aikaisemmin käytettiin hieman eri näkökulmaa ja tekstejä voitiin kirjoittaa ainoastaan hakukonetta varten. Googlen algoritmi on aikojen saatossa kuitenkin sen verran kehittynyt, että tästä ei nykypäivänä ole hyötyä.
Kun kirjoitat tekstiä, kirjoita sitä siis ihmiseltä ihmiselle. Ilman yrityksesi palveluihin liittyvää ammattijargonia, vaan niin että pieni lapsikin ymmärtäisi mistä yrität kertoa. Elokuussa 2022 Googlen algoritmipäivityksen (Helpful Content Update) mukaan tämä on kaikista tärkeintä.
Hakukoneoptimoinnin strategia (SEO strategy)
Hakukoneoptimoinnin strategia on yksityiskohtainen suunnitelma, jolla parannetaan verkkosivuston hakukoneiden sijoituksia, jotta saadaan enemmän orgaanista liikennettä. Suunnitelma perustuu useisiin peruspilareihin, kuten avainsanatutkimukseen, tekniseen hakukoneoptimointiin, sisältöstrategiaan, sivun sisäiseen hakukoneoptimointiin, linkkien rakentamiseen ja käyttäjäkokemukseen.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus on sanansa mukaisesti työ, jonka avulla selvitetään kaikki relevantit hakusanat yrityksesi palveluihin liittyen.
Jos yrityksesi on uusi, ei kannata kuitenkaan yrittää sijoittua heti kaikilla mahdollisilla hakusanoilla vaan valita vain esimerkiksi 10 tärkeintä hakusanaa.
Jos sinulla on jo verkkosivut, voit hyödyntää Google Search Consolen keräämää dataa hakusanoista, joilla jo näyt Googlessa.
On hyvä myöskin muistaa, että palvelusivut ovat yleensä paljon vaikeampi saada sijoittumaan korkealle hakukoneessa kun esimerkiksi blogiartikkelit. On tietenkin poikkeuksiakin riippuen palvelusta.
Palvelusivu vs. blogiartikkeli
Tähän on useampikin eri syy, mutta tärkein on kuitenkin se, että usein palvelusivu tai ”laskeutumissivu” on usein se paikka mistä asiakkaasi, joko ostavat tuotteesi tai ottavat yhteyttä. Nämä ovat konversioita*. Ihminen joka kuitenkin tulee palvelusivullesi ei välttämättä ole vielä valmis ostamaan tuotettasi tai palveluasi vaan vaatii hieman vakuuttelua ennen konversion tapahtumista.
*Konversio on tietyllä sivulla tapahtuva ”maalitapahtuma”, joka halutaan saavuttaa ihmisen laskeuduttuaan kyseiselle sivulle. Se voi olla esimerkiksi verkkokaupassa tuotesivulla tuotteen osto tai palvelusivulla tapahtuva yhteydenotto.
Yksittäinen blogiartikkeli on kuitenkin eri asia. Blogiartikkelissa sinun ei ole tarkoituskaan myydä mitään vaan tarjota enemmänkin vinkkejä / ratkaisuja tiettyyn ongelmaan sekä tätä kautta herättää luottamusta omaan palveluusi.
Käytännön esimerkki: Tarvitsen autolleni öljynvaihdon. Kovanluokan tee-se-itse miehenä luulen selviytyväni tästä itse. Kirjoitan Googleen ”Öljynvaihdon tekeminen itse”. Saan tulokseksi hyviä ja kattavia ohje artikkeleita ja videoita yms. Luen artikkelin läpi ja totean, että en taidakaan jaksaa tehdä tätä itse. Liian vaivalloista. Tykkään kuitenkin ajatuksesta, että joku yritys on käyttänyt tämän ohjeen tekemiseen aikaa ja päätän varata ajan öljynvaihtoon heiltä, hintaa katsomatta. Ihan vaan sillä perusteella, että he tarjosivat minulle kattavan ohjeen kuinka tehdä öljynvaihto itse.
Miten valitsen oikeat hakusanat?
Itse lähden liikkeelle aina Googlesta. Sanotaan, että tarjoan vaikkapa polkupyörän huoltoa. Kirjoitan hakupalkkiin ”Polkupyörän huolto” ja katson mitä on tarjolla, katson myös mitä Googlen hakupalkki ehdottaa ja aiheeseen liittyvät haut.

Tiedän, että en toimi Suomen laajuisesti vaan Vantaalla, joten haen vielä ”Polkupyörän huolto Vantaa” ja teen samat asiat.

Tiedän, että ”Polkupyörän huolto” olisi varmaan haetuin ja paras hakusana, mutta yleensä näin laaja hakusana on myöskin vaikein sijoittua. Muita ideoita mitä sain tästä olivat: Polkupyörän huolto-opas, Vanhan polkupyörän huolto, Polkupyörän huolto itse, Polkupyörän huolto Vantaa, Edullinen pyörähuolto Vantaa, Pyörähuolto Vantaa, Pyörähuolto Tikkurila tai se pienempi kaupunginosa, jossa nyt sijaitsen.
Seuraavaksi tekisin suunnitelman, että miten näitä voisi hyödyntää.
Polkupyörän huolto Vantaa: Tämä on enemmänkin palvelusivu idea. Yritykseni verkkosivuilla voisi olla navigaatiossa linkki, joka ei olisi suinkaan ”Palvelut” vaan ”Polkupyörän huolto”. Linkki ohjaisi sivulleni yritys.fi/polkupyoran-huolto-vantaa. Se miten lähtisin kirjoittamaan tätä palvelusivun sisältöä on, että Googlettaisin tällä hakusanalla ja katsoisin kaikkien etusivun sijoituksien sivut läpi. Ottaisin parhaat asiat näistä irti, lisäisin tai poistaisin ehkä jotain ja antaisin asian olla parisen viikkoa. Koska oletan, ettei sinullakaan ole mitään työkaluja hakusanojen seurantaan, voit käyttää esim. SerpRobottia, jolla näet hakusanan sijoituksen Googlessa tietyille www-osoitteille. Alempana SerpRobotista lisää.
Polkupyörän huolto-opas: Herättääkö tämä ajatuksia itselläsi? Miten tätä voisi hyödyntää uusasiakashankintaan? Tekemällä kattavan artikkelin asiasta sekä esim. ladattavat .pdf oppaan, jonka voisi saada ainoastaan sähköpostiosoitetta vastaan. Tarkoittaen sitä, että ihminen ei pysty lataamaan tätä ennen kuin hän jättää sinulle sähköpostiosoitteen. Artikkelissa avaisin huolto-opasta hieman, mutta .pdf:ssä kertoisin kaiken, mitä on kerrottavaa aiheeseen liittyen. Tällä lisäät ihmisten luottamusta yritystäsi kohtaan sekä saat mahdollista uusasiakashankintaa eli ns. ”liidejä”.
Vanhan polkupyörän huolto: Kattava blogiartikkeli aiheesta. Laita mukaan kuvia ja mahdollisuuksien mukaan vaikka videokin. Käytä hyödyksi Youtubea ja mieti olisiko esim. TikTokista apua sinulle, ei vain tämän artikkelin suhteen vaan muutenkin.
Polkupyörän huolto itse: Kattava artikkeli aiheesta ja osio myöskin ladattavalle polkupyörän huolto-oppaalle.
Edullinen pyörähuolto Vantaa: Esimerkiksi kattava vertailuartikkeli aiheesta. Haitat / hyödyt edullisuudesta? Miksi halvin ei ehkä ole paras?
Pyörähuolto Vantaa: Odottaisin miten ”Polkupyörän huolto Vantaa” alkaa sijoittumaan ja ohjaako hakusana jo mahdollisesti tälle sivulle. Voit käyttää tässäkin apuna SerpRobottia.
Pyörähuolto Tikkurila: Lisäisin sanat ”Polkupyörän huolto Vantaa” sivulle. Kuten myös ”Polkupyörän huolto Tikkurila” ja odottaisin mitä tapahtuu kun ”Polkupyörän huolto Vantaa” alkaa löytymään Googlesta. SerpRobot avuksi.
Google Search Console avainsanojen avuksi
Kun alat löytymään Googlesta, alkaa Google Search Console keräämään listaa myös liittyvistä hakusanoista.
Kirjoitin itse esimerkiksi omille verkkosivulleni artikkelin vain yksi hakusana mielessä. Hakusana oli ”Gmail-tilin luominen”. Ja kuten alla olevasta kuvasta huomaatte, Search Console alkaa keräämään listaa automaattisesti hakusanoista, joilla näyn Googlessa ja joilla ihmiset päätyvät sivustolleni.

Hakukoneoptimointia auttavat työkalut?
Entä jos en vielä omista kotisivuja?
Hakukoneoptimointi WordPress
https://www.wpbeginner.com/wordpress-seo/
https://yoast.com/wordpress-seo/
https://www.searchenginejournal.com/wordpress-seo/
- Rank Math
- Yoast
- Muut lisäosat
Tekninen hakukoneoptimointi
https://backlinko.com/technical-seo-guide
Sisäinen hakukoneoptimointi On-Page SEO
https://backlinko.com/on-page-seo
https://www.semrush.com/blog/on-page-seo/
https://www.searchenginejournal.com/on-page-seo/
https://moz.com/learn/seo/on-site-seo
Ulkoinen hakukoneoptimointi Off-Page SEO
https://moz.com/learn/seo/off-site-seo
https://www.semrush.com/blog/off-page-seo/
https://neilpatel.com/blog/everything-you-need-to-know-about-off-page-seo/
https://backlinko.com/off-page-seo-guide
Hakukoneoptimointi hinta + SEO PRICE
Linkkien rakennus
https://moz.com/beginners-guide-to-link-building
https://backlinko.com/link-building
https://www.semrush.com/blog/link-building/
https://www.linkresearchtools.com/blog/link-building-techniques/
Google Business Profile (ent. Google My Business) + Arvostelut
Sosiaalinen Media
Avainsana tutkimus
Google Analytics
Google Tag Manager
Google Search Console