Kuinka Googlen hakutulokset määritetään?

Kirjoittaja:

Harri Maunu

Olen todellinen it-generalisti ja digimarkkinointinörtti. Insinööri-tutkintojakin löytyy varmuuden vuoksi tekniikan alalta kaksi kappaletta. Tehtiin sitten kotisivuja tai säädettiin tuolin korkeutta, myynnin lisääminen on aina tärkeimpänä asiana mielessä.

Digimyyntiosasto Harri Maunu

+ 5 vinkkiä, joilla parannat hakukoneoptimointia

Tarkalleen on mahdotonta sanoa kuinka Googlen algoritmi toimii, ja vaikka sen saisikin selville se olisi nopeasti vanhentunutta tietoa, sillä esimerkiksi vuonna 2020 Google teki 4500 päivitystä algoritmiinsa. Googlen hakutulokset siis vaihtuvat keskiarvolta 12 kertaa päivässä.

Googlen algoritmi päättää hakutulosten järjestyksen
Googlen algoritmi päättää hakutulosten järjestyksen

Hakukoneoptimointi onkin ollut jo pitkään hieman väärä sana kuvaamaan niitä toimintoja, joilla parannetaan oman verkkosivuston sijoittumista hakutuloksissa, sillä toimien päätavoite on tehdä yksinkertaisesti käyttäjäystävälliset sivut. Googlen tehtäväksi jää näyttää käyttäjäystävälliset sivusi korkealla tuloksissa. Anna siis Googlen tehdä oma työnsä, ja keskity sinä omaasi.

Googlen algoritmi on suunniteltu suosimaan verkkosivustoja, jotka ovat mobiiliystävällisiä ja reagoivia. Jotta verkkosivustosi näkyisi mahdollisimman hyvin maailman suosituimmassa hakukoneessa, on tärkeää suunnitella sivusto, joka näyttää hyvältä ja toimii hyvin mobiililaitteilla.

Koska yhä useammat ihmiset käyttävät internetiä mobiililaitteilla, ei ole mikään yllätys, että Google muuttaa hakukoneidensa algoritmia. Hakukonejätti on ilmoittanut siirtyvänsä ”mobile first” -indeksiin, mikä tarkoittaa, että mobiililaitteille optimoituja verkkosivustoja suositaan hakutuloksissa.

5 tärkeintä asiaa, joilla parannat sivusi sijoitusta Googlen hakutuloksissa

  1. Varmista, että sivustosi toimii mobiilissa täydellisesti
  2. Muista, että päätelaitteita on eri kokoisia ja sivuston pitää responsiivisesti mukautua niihin kaikkiin.
  3. Optimoi kuvat mobiililaitteille. (Suoraan kamerasta tulevat yli 1MB tiedostot ovat ehdoton ei)
  4. Käytä lyhennettyjä url-osoitteita.
  5. Sisällyt sosiaalisen median jakopainikkeet ja metat