www
|

Alidomainin hyödyntäminen

Kirjoittaja:

Harri Maunu

Olen todellinen it-generalisti ja digimarkkinointinörtti. Insinööri-tutkintojakin löytyy varmuuden vuoksi tekniikan alalta kaksi kappaletta. Tehtiin sitten kotisivuja tai säädettiin tuolin korkeutta, myynnin lisääminen on aina tärkeimpänä asiana mielessä.

Digimyyntiosasto Harri Maunu

Aliverkkotunnus on verkkosivuston erillinen osa, jota yleensä käytetään erillisenä kokonaisuutena, jolla on oma ainutlaatuinen sisältö, teema tai tarkoitus. Alidomaineja tai aliverkkotunnuksia käytetään usein verkkosivuston eri alueiden järjestämiseen helpommin ymmärrettävään rakenteeseen.

myös www-etuliite on itsessään alidomain, vaikka sitä ei sellaiseksi usein ajattele.

Yleisimmin aliverkkotunnusta käytetään, kun halutaan viestiä sivuston käyttäjälle, että palveluntarjoaja on edelleen sama, mutta on siirrytty erilliseen palveluun. Esimerkiksi asikasportaalit sijaisevat usein alidomainissa. -> www.pankki.fi vs. asiakassivu.pankki.fi.

Jos molemmat sivustot sijaitsevat fyysisesti samassa webhotellissa, joskin omissa kansioissaan, tällöin alidomain pitää avata webhotellin hallintapaneelista. Yleisimmin hallintapaneeleista, kuten cPanel, löytyy subdomain-valikko, josta alidomain luodaan. Tämä automaattisesti avaa kansion uudelle sivustolle. Uuden sivuston voi rakentaa tuohon kansioon.

Alidomain ohjaus toiseen webhotelliin

Alidomainia voi myös käyttää ohjatakseen liikenteen muualle kuin samaiseen webhotelliin, jossa pääsivu jo on. Tällöin dns palvelimelle lisätään CNAME ohjaus. CNAME ohjauksen ero tavalliseen uudelleenohjaukseen on se, että osoiterivillä osoite pysyy muuttumattomana. Kun CNAME ohjaus on tehty, tulee vastaanottopään webhotellissa olla tieto mitä liikenteelle pitää tehdä.